Od obiadu składającego się z kurczaka z sosem z czekoladą (Mole poblano de pollo) czy Empanadas z wołowiną (Empanadas de carne), po słodkie specjały, takie jak tort czekoladowy z nalewką wiśniową czy sernik z morelami w białym winie, goździkami, kawą i bezą albo ciasto biszkoptowe o smaku cappuccino i orzechów z masą ananasową, wybieramy nasze ulubione dania wielkanocne, kto powiedział, że mają być tradycyjne.

Zwłaszcza kolorowe meksykańskie przekąski, takie jak nachosy kukurydziane z mięsem i serem czy tortille z sosem fasolowym (Enfrijoladas) być może zajmą więcej miejsca na wielkanocnym talerzu zamiast szynki lub kurczaka!

Od najbardziej lubianych przystawek wielkanocnych, takich jak tarta ze szparagami, przez pieczone warzywa, serowe zapiekanki i zapiekanki, po świeże wiosenne sałatki (np. Sałatka z kukurydzy i papryki – Ensalada de maíz y pimiento), po minipapryczki faszerowane serem (Pimientos rellenos con queso) albo pikantny chlebek kukurydziany (Pan de maíz con chile) pokochasz te proste meksykańskie dodatki na wielkanocnym stole.

Nietypowe święta – przepisy kulinarne i ciasta w sam raz na świąteczny stół

Poeksperymentujmy kulinarnie, urozmaićmy nasz stół świąteczny o dania rodem z Meksyku. A dla tych, którzy wolą dania bardziej tradycyjne oraz przepisy na ciasta wielkanocne (Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć) oraz potrawy z jaj (100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć) mamy także duży wybór doskonałych przepisów. A do posiłku doskonałe będą nawet przystawki wielkanocne oraz koktajle i likiery.