Umiesz przyrządzać posiłki? Czy gotujesz dla siebie, bliskich i przyjaciół? To, co podajesz na stół, wiele o Tobie mówi. Smaki rozbudzają umysł. Książki o gotowaniu i pieczeniu nauczą Cię sztuki kucharskiej. W swojej kuchni bądź nieomylnym szefem delikatesów oraz wykwintnych słodkości.

Książki z przepisami kulinarnymi i nie tylko https://www.psychoskok.pl/kategoria-produktu/przepisy/

Od początku świata ludzkość musiała zdobywać pokarm. Oczywiście, nie warto cofać się do ludności zamieszkującej Mezopotamię, żeby domyślić się, że sposób odżywiania wpływał na kulturę. Najczęściej jedynie bogatych było stać na wykwintne produkty, zioła i przyprawy. W każdym domostwie nad kuchnią nadzór sprawowały kobiety lub kuchmistrzowie.

Głód był motorem postępu i wciąż pozostaje źródłem wszelkiej ludzkiej energii, dobrej i złej, jest podstawą rozwoju, przyczyną konfliktów, albo dla sumienia ceną ludzkiego trudu. Wokół żywności wyrastały cywilizacje i ścierały się imperia.

akademiadietetyki.pl

Pierwsza polska książka kucharska została wydana w Krakowie w 1682 roku. „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” to pierwsza zachowana w całości książka kulinarna. Dowiedziono, że autorem tej publikacji o gotowaniu był kuchmistrz, Stanisław Czerniecki. Przypuszcza się, że zdobywał on wiedzę na dworze księcia Aleksandra Michała Lubomirskiego w Wiśniczu. Tajemnica ukryta w pierwszej książce kucharskiej. Na pewno „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” zawiera wiele przepisów oraz sekret kuchmistrzowski na specjalną okazję.

Pierwsza książka z przepisami, daje nam obraz kuchni, którą w czasach baroku w Polsce uważano za wykwintną. Cechuje ją używanie wielu korzennych przypraw oraz łączenie smaków kwaśnych i słodkich, używanie sporej ilości tłuszczu i dbałość o wizualną stronę potraw.

kulinarny.krakow.pl

Książki o gotowaniu i pieczeniu, cieszą się coraz większą popularnością. Gotowanie może wiele zmienić w życiu osób, które zechcemy ugościć i nakarmić. Kultura obycia i zasady savoir-vivre, są niezmienne. By nie urazić nikogo, warto wiedzieć, co i w jaki sposób spożywać. Gotowanie może być sztuką. Od zawsze, służby szlacheckie starały się o zasady obowiązujące w gospodach, w większych i mniejszych domostwach. Książki kucharskie zawsze oferowały sprawdzone przepisy. Dzięki nim każdy może doskonalić swoje kulinarne umiejętności.

Książki kucharskie był to zbiór podstawowych przepisów kulinarnych zbudowanych z trzech elementów: nazwy potrawy, spisu niezbędnych składników potrzebnych do przygotowania potrawy oraz sposób jej przygotowania. Wcześniej przepisy były przekazywane ustnie, z pokolenia na pokolenie.

dobresobie.pl

Potrawy wielokrotnie spełniają, rolę afrodyzjaków. Twoje podniebienie wskazuje jaki smak rozbudzi Twoje zmysły. Książki o gotowaniu i pieczeniu mają sprostać oczekiwaniom odbiorców. Jesz, by żyć czy żyjesz, by jeść? Jak wiadomo, do egzystencji potrzeba nam wielu składników odżywczych.

Książki o gotowaniu i pieczeniu ułatwiają nawiązywanie kontaktów międzyludzkich.

Zacznij biesiadować. Stwarzaj okazje do degustacji. Każdy dzień może być świętem. Bardzo przydatne okażą się przepisy na serniki, a także wskazówki, jak szybko upiec pyszne ciacho.

Kuchenne inspiracje – https://www.psychoskok.pl/aktualnosci/kuchenne-inspiracje-zdrowo-i-pysznie-przez-caly-rok/ zdrowo i pysznie przez cały rok

Pyszne ciacho? To nie problem! Sprawdź

Słodycze zawsze wpływają na wytworzenie w umyśle endorfin. Książki o pieczeniu zawierają przepisy łatwe do przygotowania. Uprzyjemnij sobie i innym życie. Renata Rusinek-Marszałek dowiodła, że „Pyszne ciacho? To nie problem!”. Autorka celowo w sposób zrozumiały opisała proces pieczenia ciast. Oczywiście upodobania kulinarne cechują się indywidualnością. Każdy może dowolnie stosować porady opublikowane na łamach tego poradnika kulinarnego. Należy podkreślić, że inspiracją będą zdjęcia pyszności, które każdy samodzielnie zdoła przygotować.

Ta książka jest dla mnie ziszczeniem moich marzeń… A pewnie myślicie, że jestem cukiernikiem z wykształcenia. Nic bardziej mylnego. Pieczenie to moja pasja.

Renata Rusinek-Marszałek

Serniki słodkie i wytrawne – Sprawdź

Wszyscy wiemy, że niektóre ciasta od wielu lat królują na polskim stole. Kulinarną tradycję trzeba pielęgnować. „Serniki słodkie i wytrawne” na dowolną okazję poleca przygotowywać Renata Czelny-Kawa. Na pewno odbiorców zaciekawią fakty historyczne związane z procesem wypieku tego ciasta. Podobno wiele lat temu w zależności od regionu tą przygotowywaną z sera, cukru, jajek, mąki oraz masła słodkość nazywano serowcem. Obecnie tradycyjne ciasto można przygotowywać na wiele niebanalnych sposobów. Autorka, która od dzieciństwa była zafascynowana rodzinnymi wypiekami, postanowiła podzielić się z innymi przepisami na wykwintne serniki. Renata Czelny-Kawa swoje słodkie szaleństwa często przedstawia na blogu „Raj dla Podniebienia”. Wewnątrz tej książki o pieczeniu znajdziemy przepis na serniki owocowe, z kasztanami, z marcepanem, z chili, czy brokułami.

Słodkie święta – https://www.psychoskok.pl/aktualnosci/slodkie-swieta-proste-przepisy-swiateczne-wypieki/ proste przepisy na świąteczne wypieki

Właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stała się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta… Postanowiłam poczęstować moich Czytelników nie tylko słodkimi sernikami, ale także takimi o wytrawnej nucie.

Renata Czelny-Kawa

Apetyt na Meksyk – Sprawdź

Czytanie o gotowaniu i pieczeniu rozbudza głód. Czytelnicze, kulinarne oczekiwania zaspokoi „Apetyt na Meksyk”. To polecana książka o gotowaniu napisana przez Magdalenę Keller-Bigde. Autorka długo mieszkała w meksyku, dlatego zafascynowała się meksykańskim posiłkami. Meksyk tętni życiem. Ostre przyprawy oraz korzenne nuty dominują w tamtejszej kuchni. Magdalena Keller-Bigda odwiedziła meksykańskie restauracje , domostwa oraz meksykańskie targowiska. Retrospekcja oraz osobiste doświadczenia sprawiły, że książka o gotowaniu „Apetyt na Meksyk” zawiera, aż pięćdziesiąt pięć przepisów na meksykańskie smakołyki. Ta publikacja zawiera liczne zdjęcia.

Meksykańskie przepisy – https://www.psychoskok.pl/aktualnosci/meksykanskie-przepisy-ksiazki-kucharskie-z-przepisami/ książki kucharskie z przepisami

W Meksyku kuchnia meksykańska coraz bardziej mnie zachwyca i inspiruje. W tej książce przedstawiam tradycyjne meksykańskie dania. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga z przepisami na dania z różnych stron świata: apetycznie-klasycznie.pl

Magdalena Keller-Bigda

Anthelme Brillat-Savarin powiedział: „Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.” Warto jeść i próbować przyrządzać posiłki. Powyżej zaprezentowane książki o gotowaniu i pieczeniu, powinny znaleźć się w każdym domostwie. Poradniki kulinarne to wartościowe lektury, ale podobno w dobry nastrój każdego może wprowadzić również poezja.