Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą różnorodne produkty spożywcze, są zdrowsi, żyją dłużej i mają mniejsze ryzyko chorób, takich jak choroby serca , nowotwory i cukrzyca .

Odmiana żywności oznacza produkty, w tym owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, mięso, ryby, owoce morza, orzechy i nasiona oraz produkty mleczne. Różnorodność oznacza również włączenie szeregu produktów spożywczych do każdej z tych kategorii. Na przykład pełnymi ziarnami mogą być pełnoziarniste, dziki ryż, owies, żyto lub jęczmień.

 

Porady zdrowotne – http://www.poradniki24h.pl/temat/zdrowie/

 

Ponieważ pewne składniki odżywcze są obecne w poszczególnych produktach spożywczych, spożywanie różnorodnych pokarmów pozwala uzyskać różnorodne składniki odżywcze. Odmiana oznacza, że ​​w diecie znajdą się białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały, składniki odżywcze i błonnik. Amerykański Departament Rolnictwa uruchomił niedawno grafikę, która pomaga w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych w Choose My Plate . Ta grafika zastąpiła tradycyjną piramidę żywieniową i zaleca podzielenie twojego talerza na cztery ćwiartki, z owocami i warzywami zajmującymi połowę talerza. Białka i ziarna powinny zająć drugą połowę.

Jedząc dietę zawierającą różnorodne pokarmy, będziesz dostarczać składniki odżywcze, które biorą udział w takich funkcjach, jak synteza hormonów (która wpływa na twój nastrój) lub wzmacnia twój układ odpornościowy.

Zacznij dbać o swoje zdrowie poznaj informacje, porady na ten temat ze strony – http://www.prasa24h.pl/informacje/zdrowie-i-uroda

Zwiększyć owoce i warzywa.

 

Coraz więcej danych naukowych dotyczących korzyści płynących z owoców i warzyw w zapobieganiu rozmaitym chorobom. Na przykład kilka badań wskazuje, że im większe spożycie owoców i warzyw, tym mniejsza częstość występowania chorób układu krążenia , w tym udaru mózgu ( American Journal of Clinical Nutrition, 2008).

Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów z Ośrodka Polityki i Promocji Żywienia z 2005 r. Zalecają od pięciu do trzynastu porcji owoców i warzyw dziennie , w zależności od spożycia kalorii. Porcja to jeden owoc, ½ filiżanki warzyw, 1 filiżanka sałat zielonych lub ½ szklanki soku.

Owoce i warzywa są nie tylko pełne witamin i minerałów, ale zawierają również korzystne składniki odżywcze. Roślina nie może uciekać ani walczyć, dlatego jest wyposażona w „fito”, czyli roślinę, składniki odżywcze, które mogą bronić się przed chorobami, zarazą, promieniowaniem, pogodą, owadami i wszystkim, co może zagrozić ich przetrwaniu. Kiedy jemy te rośliny, korzystamy również z ochrony fitoskładników. Zawartość fitoskładników jest wskazywana kolorem żywności. Aby uzyskać różnorodne składniki odżywcze, należy dążyć do uzyskania co najmniej pięciu kolorów dziennie.

Owoce i warzywa wpływają również na florę jelitową (dobre bakterie) i zawierają błonnik wspomagający funkcjonowanie układu pokarmowego. Owoce i warzywa spowalniają wchłanianie węglowodanów i generalnie mają niską kaloryczność. Dają nam także poczucie pełności, a my jemy mniej.